Előadás a házasság hetén

A Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia Jó irány családos közössége február 12-én megkezdte a 2016-os év előadássorozatát, lelki délutánját felnőttek számára, ezáltal csatlakozva az idén február 7-14. között meghirdetésre kerülő,  A szeretet: szenvedély és döntés mottó jegyében zajló Házasság hete rendezvényhez.

Csont Ede nagytusnádi plébános a délután 6 órakor kezdődő Buktatók a házasságban című előadásában bőven utalt a Szentírásra. Beszédében rámutatott arra, hogy Máté evangéliumának „Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja” (Mt 10.39) részébe be tudjuk helyettesíteni életünk, házasságunk elemeit, gondjait. Ugyanakkor rámutatott Pál apostol Efezusiakhoz írt levelére is (5,21-33), amely a házastársak hivatásbeli kötelességeit írja le. A házasságról elhangzott két fontos jellemzőt említenék meg itt: „a házasság jó, de nem könnyű”, illetve „a házasság élhető vagy nem élhető”, ezt mi tesszük azzá.

A plébános atya a mindennapi életből vett példákkal fűszerezve beszélt a házasság buktatóiról, de a kiutakról is. Néhány fontos dolog, amire érdemes naponta odafigyelni: a (megházasodott) gyermek nem engedi el a szülőt; a szülő nem engedi el a házas gyermekét; a férjnek, feleségnek nem a házastárs, hanem gyermeke, vagy egyéb a fontosabb; a különbségek nem harmonizálása; a házastárs családja múltjának el nem fogadása stb. Tanácsok is elhangzottak a buktatók ledöntésére, illetve magasra fel nem építésére, mint például: a férj és feleség töltsön több időt együtt, a gyermek(ek) ne helyettesítse(ék) a társat, a házastársak beszélgessenek el egymással, ne csak megbeszéljenek dolgokat; a párok ismerjék meg jobban egymást, a társaknak ne legyenek elvárásaik egymással szemben.

Az előadás második részében a jegyespárokat is oktató Ferenc Attila a ráillő energikus, színes stílussal a valós életből kiemelt példákkal folytatta az előadást. Többek között aláhúzta azt a fontos tényt, hogy a két személy közötti kapcsolatot Isten szövi, de rajtunk múlik, hogyan kezeljük ezt a „kézimunkát”. Szerinte a házastársak akkor tudnak kiegyensúlyozottan élni egymással (és nem egymás mellett), ha mindketten Isten felé közelednek és Istent is bevonják életükbe.

A délutáni tartalmas előadásokat az „elengedés” témakörben nyitott, kötetlen kiscsoportos beszélgetések zárták.

Tamás Anikó