A „kegyelemmel teljes” Mária Istentől kapott új neve

A Szeplőtelen szívének a titka Isten Szava – Ferenc pápa Úrangyala imádsága

December 8-án pénteken délben, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén Ferenc pápa az Apostoli Palota dolgozószobájának az ablakából köszöntötte a téren megjelent zarándokokat és az Úrangyala imádság előtt Szűz Mária kegyelemmel teli lényéről, bűntelenségéről és lelki szépségéről elmélkedett. Az Immacolata Concezione ünnepe Olaszországban munkaszüneti nap, ezért sok olasz hívő jött a Szent Péter térre, hogy a díszeiben pompázó karácsonyfa mellett hallgassa a Szentatya tanítását.

A „kegyelemmel teljes” Mária Istentől kapott új neve

Ma a Szeplőtelen Mária szépségét szemléljük – kezdte beszédét a pápa. Az evangélium elmondja az Angyali Üdvözlet történetét, ami az angyal köszöntésén keresztül segít megérteni az ünnepet. Nem könnyű értelmezni az angyal köszöntését: „kegyelemmel teljes” (Lk 1,28), kegyelemből teremtett, kegyelemmel elhalmozott – lehetne fordítani az angyalszót. Ahogy Máriát megszólítja és kegyelemmel teljesnek nevezi, valójában új nevet ad neki az Isten, mely a szülőktől kapott nevéhez kapcsolódik, ahogy mi is szólítjuk Őt minden Üdvözlégy Mária imádságban.

Mindent megérint  a gonosz, kivéve Máriát

Mit mond ez a kegyelemmel teljesség? – tette fel a kérdést a pápa. Azt, hogy Mária Isten jelenlétével van tele. Ha pedig Isten a maga egészében benne lakik, akkor nincs benne a bűn számára hely. Ez egy rendkívüli dolog, mert egyébként az egész világot megfertőzi a gonosz. Bárki közülünk, ha önmagába néz, saját sötét oldalait látja. Még a legnagyobb szentek és bűnösök voltak és minden létező valóságot, még a legszebbeket is, megérint a gonosz, kivéve Máriát. Ő az emberiség egyetlen „zöldellő oázisa”, aki szeplőtelennek teremtetett, hogy igenjével teljesen befogadja az Istent – emelte ki a pápa.

Mária fiatal maradt, mert bűn nélkül volt  

Mindahányszor kegyelemmel teljesnek szólítjuk őt, a legnagyobb elismeréssel illetjük, amivel maga az Isten köszöntötte Máriát. Nagyon is udvarias dolog egy fiatal hölgyet így köszönteni. Amikor azonban Máriának mondjuk, akkor ugyanezt egy magasabb szinten tesszük. Ugyanis örökre fiatalnak ismerjük el, mert a bűn soha nem öregíti meg. Egyetlen dolog van, ami valóban öreggé tesz, nem a kor, hanem a bűn – állapította meg a pápa. A bűn öreggé tesz, mert elmeszesíti a szívet, bezárja, hatástalanná teszi. Ám a kegyelemmel teljesség, az bűn nélkül való. Mária mind fiatalabb lesz – idézett a pápa Bernanostól –: „fiatalabb a bűnnél, az emberi nem legfiatalabbja”.

Mária szépsége nem a látszaton, a külsőségen múlik

A mai ünnepen az egyház Máriát így hívja: Tota pulchra, egészen szép. Az ő fiatalsága nem függ a korától, és szépsége nem a látszaton, a külsőségen múlik. Mária, ahogy a mai evangélium elénk tárja, nem a külsejével tűnik ki: egyszerű családból való, alázatosan él Názáretben, egy szinte ismeretlen falucskában. Nem volt híres, az angyal látogatásáról sem tudott senki és azon a napon nem volt ott egyetlen riporter sem. Nem élt kényelmes életet, de voltak aggodalmai és félelmei, hiszen „zavarba jött”  és amikor az angyal eltávozik tőle, gondjai csak szaporodnak. Tovább…