Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ

logo„Nyisd meg, Uram, ajkamat és szám hirdetni fogja dicsőségedet”  (Zsolt.51,17.),
nyisd meg kezemet az adakozásra, s zárd be szívemet a bűn előtt.

Adományainkkal támogassuk az új gyógypedagógiai központ létrehozását!

Kapcsolatfelvétel: 0753–056939

Plakat SztAgoston2016

A fogyatékkal élőkre hívták fel a figyelmet

A fogyatékkal élők élethelyzeteivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a csíkszeredai Vár téren május 19-én, csütörtökön. A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ sérült fiataljai és munkatársai ugyanis figyelemfelkeltő napot szerveztek.

mindannyian masok vagyunk figyelemfelkeltes csik 2 b

Tovább »»

Házszentelés a Foglalkoztatóban

DSC00217 001
István pap bácsi a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljaival

DSC00220 001

Karácsonyi örömök

DSC00195 001

DSC00206 001

DSC00181 001

DSC00192 001

————————————————————————————

A másság elfogadására tanítottak

 

mindannyian4
Barátok

mindannyian3

mindannyian1

mindannyian2

Fotó: Dobos Ibolya

 

A másság elfogadására tanítottak

Rédai Botond – szekelyhon.ro

A fogyatékkal élők mindennapjaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők a Gyulafehérvári Caritas által pénteken szervezett figyelemfelkeltő napon a csíkszeredai Mikó-vár előtti téren.
Tovább »»

Ötödszörre is Mindannyian mások vagyunk

Ismét közeleg  a nap, amelyet minden évben nagy izgalommal várnak a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljai és munkatársai egyaránt. Ez az a nap, amikor minden figyelem rájuk összpontosul. És joggal.

plakat21(1)

Tovább »»

Személyes vallomások

Fiataljaink írták

Biro Tibor

„A Foglalkoztatóban megtanultuk egymást tisztelni, szeretni és türelmesnek lenni egymáshoz. Szeretem a társaimat és a pedagógusaimat. Jó sokáig, 40 éves koromig szeretnék még a Szent Ágostonba járni.”

(Biró Tibor, 20 éves, autizmussal élő)

deakmaria

„A Foglalkoztatóba azért szeretek járni, mert sok új dolgot tanulhatok… a gyógytornán állandóan szembe kerülök magammal, és ezt nagy kihívásnak tekintem. Két éve járok a Szent Ágoston N.F-ba, minden alkalommal, amikor bent vagyok, újra és újra megtanulom, hogy szeretettel forduljak társaim felé és hogy úgy fogadjam el a dolgokat, ahogy vannak.”

(Deák Mária, 39 éves, mozgássérüléssel élő)

Sandor Laura

„2008-ban a szüleim mondták, hogy biztos jó lesz neked a Foglalkoztatóban és megszokod, de ennek ellenére én nem akartam jönni. Azóta nagyon megszerettem, a sok idegen emberből barátok lettek. A közösséggel sok új dolgot csinálunk: kirándulunk, táborozunk, vásárolunk, idegen nyelvet tanulunk, farsangolunk, születésnapokat ünnepelünk. Mindez nagyon jó nekem, mert fejlődhetek.”

(Sándor Laura, 36 éves, látássérüléssel élő)

A Csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ hatodik éve biztosít nappali foglalkoztatást sérüléssel élő felnőttek számára. Ellátottaink többsége értelmileg akadályozott és autizmussal élő fiatal, de akad köztük mozgás- és látássérült fiatal is. A foglalkoztatóban két csoportban folynak a foglalkozások, fejlesztések, figyelembe véve a csoport tagjainak képességeit. Az autizmussal élő fiataljaink autista specifikus fejlesztésben részesülnek. Naponta 8 és 15 óra között működik a Foglalkoztató. A rendszeres programok mellett a fiatalok több kiránduláson, szabadidős programon és táborban vettek részt az elmúlt év folyamán.

hazszenteles
Házszenteléskor István tisztivel
naptar
Örömet szerezni is öröm

Célkitűzések

 
♦ középsúlyos értelmileg akadályozott és halmozottan sérült fiatalok önálló életvitelének segítése
♦ középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek egyéni fejlesztése
♦ Önálló munkára való nevelés
♦ Képességek fejlesztése és szinten tartása
♦ Különböző képességek és jártasságok elsajátítása az önálló életvitelhez
♦ Közösségi élet biztosítása
♦ Családok részleges tehermentesítése, támogatása
Tevékenységek
♦ egyéni fejlesztés
♦ kézműves foglalkozások
♦ önálló életvitelre való nevelés
♦ szabadidős tevékenységek
♦ gyógytorna
♦ vízi torna
♦ zeneterápia (színes kotta módszerrel)
Célcsoport
♦ felnőtt korú sérüléssel élő fiatalok
♦ középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek
♦ szülők
""
 Foglalkozáson
""
""
""
""
Szabadidős tevékenység az udvaron
""
Torna kint…
""
… és bent
Legnagyobb megvalósításaink

A 2013-as év folyamán a rendszeres napi tevékenységek mellett a következő évente ismétlődő programokon vehettek részt gondozottaink:

⇒ az Őrangyal táborban vett részt néhány fiatalunk Homoród-fürdőn

Több kéz többet húz! önkénteseknek szervezett táborban vett részt két sérüléssel élő fiatalunk Nyárádszeredában július 8-14. között

⇒ a különböző ünnepeket ebben az évben is együtt ünnepeltük, amelyek nagy jelentőséggel bírnak fiataljaink életében: születésnapok, farsang, anyák napja, advent, Mikulás-ünnepély, karácsony.

⇒ részt vettünk a fogyatékkal élők világnapja alkalmából Csíkszeredában megszervezett vásáron a fiatalok által készített termékekkel

⇒ Családos programokon is részt vettünk: fát öltöztettünk a Színezd át a Mikó-vár előtti teret akción, részt vettünk a Kívánj a szónak nyílt utat flashmobon, valamint a decemberben tartott Szeretetmorzsán

– A vízi tornát 2013 júliusától kezdtük. Kiscsoportban heti rendszerességgel járnak fiataljaink gyógytornász munkatársunk irányításával a városi uszodába

 

Nagyobb rendezvényeink

""

Mindannyian mások vagyunk figyelemfelkeltő nap

Lassan hagyományt teremtünk Csíkszeredában a májusi figyelemfelkeltő nappal, melyet idén negyedik alkalommal tartottunk. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több szigeten ismerkedhettek a résztvevők a sérültek világával, hétköznapjaival interaktív játékok során. A rendezvényre látogatók kipróbálhatták magukat például mozgássérültként kerekesszékben, látássérültként a tapintási és szaglási érzékeiket tehették próbára, hallássérültként a siketek jelnyelvével ismerkedhettek, értelmi fogyatékos és autizmussal élők sajátos és színes világába nyerhettek betekintést. Az izgalmas játékok fogyatékos animátorok irányításával zajlottak.

figyelemfelkelto nap1

Egy másik érdekessége a rendezvénynek az Élőkönyvtár volt. Itt a könyvek különböző sérüléssel élő személyek, akik válaszoltak az olvasók kérdéseire. A rendezvény célja, hogy a bemutatott játékok által segítsük a fogyatékos személyek beilleszkedését és elfogadását, a mássággal való ismerkedés. A rendezvényre a város elemi- és középiskoláiból hoztak csoportokat. Újdonság volt, hogy három vidéki iskola csoportja is ellátogatott a rendezvényre, diákok jöttek pedagógus nélkül, és több csoport jelezte, hogy már tavaly is részt vett a figyelemfelkeltő napon. Egyénileg is belátogattak személyek a rendezvényre, amit azért fontos megemlítenünk, mivel még két évvel ezelőtt nagyban elkerültek minket a városban sétálgató emberek.

""

A rendezvény egyre népszerűbbé válik főként a fiatalság körében. A gyerekek nyitottabban tudják fogadni a másságot, a felnőttek kissé zárkózottabban közelítik meg a témát, de ennek ellenére a fogyatékkal élők elfogadásának első, de határozott lépéseit tesszük meg!

 

Láthatatlan Csíkszereda 

A Gyulafehérvári Caritas, az Erdélyi Utakon és a Nagy István Művészeti Líceum, partnerségben a Vakok és Gyengén-látók Szövetsége Hargita-Kovászna megyei fiókjával és a „Santa Lucia” Egyesülettel kiállítást szervezett Csíkszeredában a Fehér bot nemzetközi napja alkalmából.

A kiállítás célja Csíkszereda épített értékeinek bemutatása makettek segítségével nemlátók számára. A makettek segítettek a látássérülteknek, hogy könnyebben elképzeljék, hogyan is néznek ki a város épületei. A látó társaink pedig a tapintás útján nyerhettek tapasztalatot olyan épületekről, amelyeket már nagyon sokszor láttak. A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás útján jutottak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatták, hogy a szem kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ.

A kiállítás a nemlátók és a látók világát igyekezett közelíteni egymáshoz. A kiállításnak egy hét alatt közel 1800 látogatója volt Csíkszeredában. December 4–7. között a kiállítás Gyergyószentmiklósra költözött, ahol szintén nagy érdeklődésnek örvendett.

""

""
A látogatók a látássérültek által használt segédeszközökkel is megismerkedhettek a kiállításon
Önállósodási tábor

A zsögödi Cari-táborban táboroztunk, amelyet Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a fiatalok szülei támogatták. Ez a tábor mindannyiunknak másabb volt az eddigieknél. Az önállóság volt a fõ célkitűzése a tábornak, így a fiatalok szüleik nélkül táboroztak, többségük életükben először. A napi programban szerepelt: reggeli torna, élménybeszámoló, mozgásos játékok, zenélés, közös séta és gyógynövény gyûjtés, vizes lufis játék, déli közös pihenõ, buli, üdvözlõlapok készítése a szülõknek, pizzázás, esti fürdések, tábortűz, szalonnasütés. A tábor másik csoportjával való közös buli, illetve közös játékok nagyszerû ötletnek bizonyultak. Bár kissé merész ötletnek tûnt egy ilyenfajta tábor, a fülig érõ szájak a legjobb visszajelzésnek bizonyultak.

A tábori együttlét alatt megtapasztalhattuk, hogy a valamilyen fogyatékkal élõ fiatal is néha igényli azt, hogy elszakadjon szüleitől és kipróbálhassa szárnyait. Számunkra is meglepõ volt azt látni, hogy mennyire másképp viselkednek mint a Foglalkoztatóban, vagy mint szüleik kíséretében. Önállóbbak, figyelmesebbek, határozottabbak, felszabadultabbak voltak. Volt aki a tábor folyamán tanult meg önállóan mosakodni, szépen étkezni vagy a dolgaira gondot viselni.

A három nap leforgása alatt egy új családra lelt mindenki. Nem teherként éltük meg egymás jelenlétét, hanem lehetõségként: egy új oldal, egy új kapu tárult elénk (még úgy is, hogy a hétköznapok egy részét rendszeresen együtt töltjük). Felüdülést nyújtottak a fiatalok számomra, lelki felüdülést és megerõsítették bennem azt a gondolatot, hogy nem félelemmel vagy  sajnálattal kell tekinteni rájuk. Érdemes nyitni feléjük, mert náluk õszintébb ember nem létezik a világon.

 

""
Munkában a balánbányai Unic Trio pékségnél

Zenekar

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljai és gyermekei számára 2012 márciusától tartunk heti rendszerességgel kiscsoportban zeneterápiás foglalkozásokat. A zeneterápia színes kotta módszerrel történik, a hangokat különböző színek jelölik. Ez a módszer alkalmas az értelmileg akadályozott egyének zenei oktatására, a hagyományos kottarendszer megtanulása nagyon bonyolult feladat az értelmileg sérülteknek.

Zenekarunkkal 2013-ban négy fellépésünk volt: február 5-én és május 18-án jótékonysági koncerteken, május 11-én az Outsider Music Festen Sepsiszentgyörgyön, a fogyatékkal élõ zenészek fesztiválján, valamint november 23-án az Önkéntes Gálán.

 

A foglalkoztató központ bővítése

A jelenlegi Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató öt éve működik a Szent Ágoston templom alagsorában, mára már szűkössé vált, kinőtte magát, és a minőségi foglalkoztatás a fiatalok számára egyre nagyobb kihívást jelent.

Nagy lehetőség előtt állunk, ugyanis a volt kápolna épületét alakíthatjuk át olyan gyógypedagógiai és rehabilitációs központtá, amely egyedülálló lehetne az egész csíki régióban. Jelenleg hiányzik egy olyan hely, ahol azok a fiatalok tevékenykedhetnek, akik kikerülnek különböző központokból, iskolákból, nincsenek védett műhelyek, ahol megmutathatnák értékeiket, szakmai fejlesztésük tovább folytatódna. A tervek lassan elkészültek, és mielőbb szeretnénk, ha a tulajdonképpeni átalakítási munka is elkezdődne. Külön csoportokban tudnánk foglalkozni az azonos fogyatékkal élő fiatalokkal. Védett műhelyeket is terveztünk ahol alkothatnak, egy nagyobb teremben pedig a mozgáskompetencia fejlesztést, gyógytornát is sokkal jobb körülmények között végezhetik a kollégák, lesz egy tankonyhánk is, valamint szülői csoportokat is tudunk majd indítani.

Reményeink szerint 2014 tavaszától elkezdődhet az épület átalakítása.

 

Váta Emese koordinátor
Csíkszereda, Szent Ágoston tér 1-4.
e-mail: emese.vata@caritas-ab.ro

————————————————————–

Láthatatlan Csíkszereda – kiállítás nemlátóknak és nemcsak

Október 19-ig, (2013) szombatig látogatható még a Fehér bot világnapja tiszteletére szervezett Láthatatlan Csíkszereda címmel nyílt kiállítás Csíkszeredában. A nem látók, illetve látássérültek makettek tapintása révén képzelhetik el Csíkszereda épített értékeit, a látóknak viszont sötétben kell felfedezniük azokat. A szervezők továbbra is nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt. (Fotók a kiállításról)

DSCN4134

A kis óvodások éppen a  Szent Ágoston-templomot „fedezik fel” a sötétben
(Fotó: Dobos Ibolya)

 

Kiállítás nemlátóknak (csikitv)

 

Így készült a Szent Ágoston templom 
a X-es diákok által készített videó a munkájukról

Láthatatlan Csíkszereda kiállítás – Így készült ⇒

Láthatatlan Csíkszereda (szekelyhon.ro)

A Csíki Kamarazenekar Szent Ágoston Plébániatemplomban tartott jótékonysági hangversenyével nyitották meg a Csíkszeredai Városnapok kulturális rendezvényeit csütörtökön. Ludwig van Beethoven 5. szimfóniáját követően John Rutter Gyermekmiséje csendült fel. A koncert során begyűlt adományokat a Szent Ágoston Gyógypedagógiai Központ építésére fordítják.

Városnapi nyitóhangverseny Erdélyi Dániellel

(…) Öt évvel ezelőtt az egyház segített a hangversenyének megfelelő helyszínt kereső zenekarnak, most a zenészeken és az énekesen a sor, hogy az egyházi intézményen segítsenek, a koncert során begyűlt adományokat a Szent Ágoston Gyógypedagógiai Központ építésére fordítják. Az is szokássá vált, hogy először egy nagyobb zenekari művet, majd egy vokál-szimfonikus darabot játszanak. Ezúttal Ludwig van Beethoven 5. szimfóniája hangzik el, melyről a karmester elmondta, hogy a Sors szimfóniája alcímet viseli. A négytételes 35 perces mű c-mollban íródott, a ritmusa háromnyolcados. Azt szokták mondani róla, hogy „így kopog a sors az ajtón” – fejtette ki a mû ritmusával kapcsolatosan Erdélyi.

Tovább »»


 

Köszönjük ROLE! 

 ""

 

 

Összefogás egy nemes célért

koncert2

Nemes célért gyûltek össze február 5-én este a zenekedvelõk és elõadók a Szent Ágoston-templomban. A meglévõ Szent Ágoson kápolnaépület gyógypedagógiai központtá való kialakítására adakozhattak a résztvevõk a jótékonysági koncerten. Az estet a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ Fogyatékkal Élõknek fiataljai egy csoportja nyitotta meg: Lõrincz Csaba, Sós Györfi Anna, Kovács Gellért, Bodó Kinga és Miklós Norbert zenélt a Márton Áron Gimnázium diákja, Gábor Ede segítségével. A Codex régizene együttes Magyar tánczene a XVI. századtól napjainkig témájú koncertjével jótékonykodott elsõk között e nemes célért.

""
A csíkszeredai Codex régizene együttes

""

""

""
A foglalkoztató központ fiataljai oktatóik és Pénzes József esperes körében

 

Jótékonysági koncert a gyógypedagógiai központért – Videó

 

A csíkszeredai Codex együttes jótékonysági koncertet tart február 5-én,
kedden este 19 órakor a Szent Ágoston-templomban.

Mindenkit szeretettel várnak, aki hozzá szeretne járulni
a gyógypedagógiai központ kialakításához.

A Codex együttes mûsorán:

Magyar tánczene a XVI. századtól napjainkig

* Magyar táncok a Kájoni-kódexbõl: Ötödik tánc, Apor Lázár tánca, Pajkos tánc

* Balassi Bálint dalok és magyar táncok a Vietoris-kódexből és a Brassói kéziratból

* Oláh táncok a Kájoni-kódexből, az Apponyi-kódexből és a Vietoris-kódexből a XVII. századból

* Ungarische tanze – Magyar táncok nyugateurópai kéziratokból a XVII. századból

* Marco Uccelini: Bergamasca

* Magyar táncok 19. századi bécsi kéziratgyűjteményből

* Bihari János: Magyar táncok

* Petres Csaba: Öt magyar népdal

* Köllő Ferenc: Népdalszvit

 

Új gyógypedagógiai központ épül Csíkszeredában
a Szent Ágoston kápolnaépület helyén 

A Gyulafehérvári Caritas nappali foglalkoztató központja öt éve működik a Szent Ágoston-templom alagsorában, ám mára már szűkössé vált, kinőtte magát, és a minőségi foglalkoztatás a mintegy 20 fiatal számára egyre nagyobb kihívást jelent. A központba olyan fiatalok járnak, akik betöltötték 18. életévüket, és valamilyen fogyatékkal élnek. Vannak köztük autisták, Down-szindrómásak, skizofrének, értelmi fogyatékkal élők, hallás- és látássérült fiatalok, akik napi rendszerességgel vesznek részt a Caritas szakemberei által vezetett foglalkozásokon.
Nagy lehetőséggel állnak szembe ezek a fiatalok és a Caritas munkatársai, ugyanis a volt kápolna épületét alakíthatjuk át olyan gyógypedagógiai központtá, amely egyedülálló lehetne a csíki régióban. Jelenleg hiánycikk egy olyan hely, ahol azok a fiatalok tevékenykedhetnek, akik kikerülnek különböző központokból, iskolákból, kevés a védett műhely, ahol megmutathatnák értékeiket, szakmai fejlesztésük tovább folytatódna.
A tervek lassan elkészültek, és mielőbb szeretné a szervezet, ha a tulajdonképpeni átalakítási munka is elkezdődne.
Külön csoportokban tudnának foglalkozni az azonos fogyatékkal élő fiatalokkal. Védett műhelyeket is terveznek, ahol alkothatnak, egy nagyobb teremben pedig a mozgáskompetencia-fejlesztést, gyógytornát is sokkal jobb körülmények között végezhetik a szakemberek. De tervben van egy tankonyha is, valamint szülői csoportokat is szeretnének indítani. Ahhoz, hogy ez az álom megvalósuljon, a közösség összefogása is szükséges. A Szent Ágoston plébánia használatba adta az épületet a Caritasnak, megvannak az elképzelések, de nincsenek még meg a szükséges források. Ezért a segélyszervezet minden adandó alkalommal el szeretné juttatni kérését a helyi közösséghez.
A csíkszeredai Codex együttes díjmentesen vállalt egy jótékonysági előadást, ami már jelzésértékű. A szervezet munkatársai bíznak benne, hogy mások is melléjük állnak, és szép kezdése lehet a gyógypedagógiai központ megépítésének. Mindenkit nagy szeretettel várnak!

Kelemen Eleonóra/Vasárnap


2012


gyertyasz1 20012
GyertyaszentelőBoldogasszony ünnepén
a foglalkoztató központ fiataljai is részt vettek a szentmisén

 

Házszentelés a foglalkoztató központban

 

""

""

""

""

""

""

 

 

""
""

 

 


2011

Ugyanúgy szükségük van barátokra, mint az egészségeseknek

 

""
Csíkszereda láthatta, hogyan tanítják, nevelik a fogyatékosokatFigyelemfelkeltő napot tartottak tegnap Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberei. A második alkalommal szervezett nyílt napon az egészségeseket kívánták megszólítani. A Szabadság téren a fogyatékos fiatalok, gyerekek együtt vettek részt a tevékenységeken egészséges társaikkal.

„A rendezvénnyel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sérüléssel élőknek ugyanúgy szükségük van barátokra, megértő és szerető környezetre, mint az egészséges embereknek. Fejlesztésük akkor a legsikeresebb, ha minél többet vannak egészséges emberek között, minél többet tapasztalhatnak a világból” – mondta Váta Emese gyógypedagógus, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ munkatársa.

A Manó Tanoda, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ, valamint az Authelp Alapítvány közösen kívánta bemutatni azokat a gyógypedagógiai módszereket, amelyekkel a sérült gyerekekkel, fiatalokkal dolgoznak. Ezért tegnapi tevékenységüket kivitték a Szabadság térre, ott végezték napi rendszeres, megszokott feladataikat.

A megnyitón Máthé Róbert, a Caritas lelki igazgatója köszöntötte a résztvevõket, majd Pénzes József esperes-plébános ajánlotta fel pártfogoltjai, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ és más hasonló szervezet számára a templom melletti kápolna épületét.

– Szeretnénk megmutatni, hogyan folyik az oktatásuk, fejlesztésük, hogyan tanul kommunikálni egy értelmileg akadályozott gyerek, hogyan neveljük önellátásra a sérüléssel élõ fiataljainkat, mennyi munkába és idõbe kerül egy ruhagombolás elsajátítása, és hogy mindezt milyen nagy kitartással képesek csinálni a sérüléssel élõ gyermekeink és fiataljaink – sorolta Váta Emese. Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa szerint figyelemfelkeltõ napjuk további célja, hogy a város lakóiban tudatosuljon, a különleges nevelési igénnyel élõknek is helyük van közöttünk, õk is ugyanolyan értékû emberek, mint mi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csodálkozással, sajnálattal tekintsenek rájuk, ne Isten büntetését lássák bennük, hanem a közösség egyenrangú tagjait, akiknek több szeretetre, odafigyelésre van szükségük.

A tegnapi program keretében a Manó tanodások zenés táncos mûsort mutattak be, a sérült fiatalok Láday Éva és Döngölõ Kálmán tornatanárok vezetésével együtt tornásztak a Petõfi Sándor Általános Iskola diákjaival. A Boszorka bábcsoport a Kacor király címû bábelõadást, a Petõfi Sándor Általános Iskola diákjai pedig néptáncmûsort adtak elõ.

caritas10

caritas13

caritas8

caritas9

tanoda1

tanoda2

caritas1

caritas2

caritas3

caritas5

caritas6

caritas7

* * *

Képzést, majd munkahelyet biztosítanak a fogyatékkal élőknek

A fogyatékkal élők munkaerõ-piaci integrálását célozza az a hároméves projekt, amelyet tegnap mutatott be a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete. Felmérések alapján választják ki azokat a szakmákat, amelyekben 200 személy számára képzést tartanak, továbbá 40 személynek szeretnének munkahelyet találni az elkövetkező időszakban.

Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnöke és Koszti Alfonz szakértő elmondta, a projekt lebonyolítója a Romániai Szervi Fogyatékkal Élők Egyesülete, amely a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületével, a bukaresti Oktatási és Szakképzési Forrásközponttal, valamint a magyarországi Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével partnerségben nyerte el az európai Szociális Alap 2007–2012-es időszakra kiírt Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Alap Programja keretében Befektetés az emberekbe elnevezésű projektjét.

A projekt fő célja olyan fenntartható, gyakorlatias és működőképes rendszer kialakítása, amely segíti a komplex felméréstől a szakmai irányítási tervek elkészítésén, a fogyatékos személyek különleges igényeihez igazított képzések biztosításán át a támogató szolgálat létrehozásáig és a fogyatékkal élők szabad munkaerő-piaci elhelyezkedéséig minden lépést.

A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete rész vállalt a projekt elméleti kidolgozásából, akárcsak a gyakorlati tevékenységbõl. Elemezték az idevágó országos és nemzetközi törvénykezést, törvénymódosító javaslatot készülnek benyújtani a román parlamentbe annak érdekében, hogy elősegítsék a fogyatékkal élők munkahelyhez jutását. Ugyanakkor képzési központ létrehozásán dolgoznak, ahol két vagy három szakmában tartanak képzést. A projekt keretében arra is lesz lehetőség, hogy a partnerszervezetek által tartott képzésre is eljuttassák a Hargita megyei mozgássérülteket. A képzési központ ugyanakkor információs irodaként is fog működni, ahol jogi felvilágosítással, de akár lelki segítséggel is támogatják a mozgásukban korlátozott személyeket.

A 19 693 845 lej összértékű projekt Hargita megyei célcsoportja a mintegy 2500, különböző fogyatékossággal élő nyilvántartott személy.

Takács Éva, Hargita Népe, május 20.


Figyelemfelkeltő nap a fogyatékkal élőkért
caritas

A Gyulafehérvári Caritas partnerségben Csíkszereda önkormányzatával figyelemfelkeltő napot szervez május 19-én délelőtt 11 órától Csíkszeredában, a Szabadság téren. Ezen a napon a Caritas más hasonló tevékenységet folytató egyesülettel közösen bemutatja azokat a gyógypedagógiai módszereket, amelyeket naponta végeznek a fogyatékkal élőkkel. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak.

A programból:


Az önkéntesség jegyében

Megtanulták, hogy jót tenni jó

A vége felé közeledik a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola és a Gyulafehérvári Caritas Jót tenni jó elnevezésű közösségépítő programja. Az iskola tanárai, diákjai és azok szülei olyan értékekkel gazdagodtak, amelyhez csak önzetlen adással lehet hozzájutni.

A közös tevékenységek alapját az a pályázat jelentette, amellyel a Gyulafehérvári Caritas a Szülőföld Alapnál nyert innovatív képzésre tanítók, tanárok számára. A csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolából 17 lelkes pedagógus vállalta, hogy tanítványaikkal közösen egy saját maguk választotta projektben vegyen részt.

A másodikosok és hetedikesek például Török Láday Éva és Döngölõ Kálmán testnevelõ tanárok vezetésével a Manó Tanodába járó gyerekeknek és a Szent Ágoston Nappal Foglalkoztató Központ fiataljainak tartanak közös tornaórákat. Az elsõ találkozás során – különösen a másodikosok – tartózkodók voltak, némelyikük attól félt, hogy „elkaphatják a betegséget”. De az elõítéletekbõl álló falak nagyon hamar leomlottak: mára már mindenkinek van kedvence, és a kétheti rendszerességgel tartott közös tornaórákat jövõben is folytatni szeretnék – meséli Gábor Zsuzsa programkoordinátor.

Sikeres volt a nagyszülõknek tartott számítógépes tanfolyam, melynek keretében Molnár Zoltán és Molnár Klára vezetésével 40 gyerek segítette az idõs embereket, hogy megbarátkozzanak a számítógéppel. A programot közös kirándulással zárják.

A hátrányos helyzetû gyerekekkel való kapcsolatépítés során Böjte Csaba tusnádfürdõi otthona lakóinak és a csomortáni Csángó Ház gyermekeinek Szabó Csaba és András Zsuzsa osztályai tartottak kézmûvesfoglalkozást. A legnehezebb dolga talán a VII. C osztály tanulóinak volt, akik beteg idõs embereknek szerettek volna segíteni. Legnagyobb meglepetésükre és elkeseredésükre ahová bekopogtattak, visszautasítást kaptak. Végül csak sikerült találniuk hat olyan idõs személyt, aki elfogadta a gyerekek közeledését és segítségét. Hogy mennyire szívesen végzik a gyerekek a ház körüli munkát ezeknél az idõseknél, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a projekt lezárása után is szeretnék folytatni a segítségnyújtást.

Az önkéntesség, az egymásra figyelés promoválását a szülők bevonásával képzelték el a gyerekek. Így aztán a felnőttek is összefogtak, és elhatározták, honlapot indítanak ezzel a témával.

A Petőfi Sándor Általános Iskola és a Gyulafehárvári Caritas közös projektjeinek legnagyobb értékét abban látja Gábor Zsuzsa, hogy a résztvevõk pozitív élményt éltek át. „Mind a gyerekek, mind a felnõttek megtapasztalták, hogy adni jó, és ez feltöltõdést jelent mindannyiuk számára. A gyerekek és pedagógusaik, valamint a szülõk lelkesedését látva elmondhatjuk, a projekt elérte célját: a gyerekek szociális érzékenységének erõsítését, a közömbösség kiküszöbölését, a gátlások feloldását és az önkéntességnek mint értéknek a megtapasztalását” – mondta.

A projekt zárását május 26-ra tervezik, akkor ünnepélyes keretek között szeretnék kiértékelni mindazt, amit közel két hónapja rendszeresen megtapasztaltak. Az elemi és a felsõ tagozat legjobb projektet lebonyolító osztályának emellett egy-egy projektorból álló díjat is odaítélnek.

Az iskola munkaközössége azonban már most azt vallja, hogy a díjtól függetlenül az a 17 pedagógus, 250 gyerek és 110 szülõ, aki bekapcsolódott a tevékenységekbe, nagy változáson ment át, hiszen megtanulta saját tapasztalata révén, hogy jót tenni jó.

Takács Éva, Hargita Népe


Ők is hozzánk tartoznak

Akár hiszik, akár nem, napjainkban még mindig elõfordul, hogy valaki rendõrt hív, ha értelmi fogyatékkal élõ fiatalokat lát a lakhelyéhez közel esõ játszótéren. Nyilván, extrém esetrõl van szó, de az elõítéletek még mindig meghatározzák nagyon sok embernek az értelmi fogyatékosohoz való viszonyulását.

Az előbbinek van ellenpéldája is. Előfordult, hogy egy hölgy szemrebbenés nélkül, kedvesen fogadta, mikor az autóbuszon egyik autista lány megigazította a nem egyformán álló gallérját. Mindkét történet arról árulkodik, hogy ezek a sérült fiatalok nincsenek elzárva a külvilágtól, járnak-kelnek a városban, autóbuszon utaznak, próbálnak az egészségesekhez hasonlóan élni. Ehhez persze segítségre, nagyon sok segítségre van szükségük. Csíkszeredában a Caritas Nappali Foglalkoztató Központja két gyógypedagógussal, egy segítő pedagógussal és egy önkéntessel áll rendelkezésükre.

A központ megnyitásáról másfél évvel ezelőtt adtunk hírt lapunkban. Azóta folyamatos itt a tevékenység, a munka. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek. Az a fiatal például, aki az első hetekben be sem akart menni a terembe, ma már otthon érzi magát. A közös kirándulások, különböző civil szervezetekkel együtt szervezett programjaik sok örömet szereztek a fiataloknak. A hétköznapok során pedig megtanultak sok mindent abból, ami a közös élethez tartozik, az asztalterítéstől a takarításig. Nemrég a megyeháza előcsarnokában a fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartottak vásárt, ahol 15 szervezet képviselői állították ki munkáikat. Az ilyen alkalmak azért fontosak, hogy ezek a fiatalok is megértsék, mindenért meg kell dolgozni, ugyanakkor munkájuknak értéke van.
MindezekrőlDemeter Zsuzsa, a Caritas szociális ágazatán belül, a fogyatékkal élők számára működtetett tanácsadó iroda vezetője és Váta Emese, a nappali foglalkoztató központ vezetője beszél. Alig győzik sorolni a programokat, amelyeket a fiatalok számára szerveztek: kirándulások Brassóba, Tusnádra, a tengerpartra, farsangi és szüreti bál, anyák napi ünnepség és a sor hosszan folytatódik. Legutóbbi élményt a szépvízi iskolába való látogatás jelentette, ahova a menetrend szerinti autóbuszjárattal mentek ki, és ahol a felső tagozatos gyerekek nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták őket.

A nappali foglalkoztató központban a létszám változó: vannak aktív tagok, akik számára a mindennapok fontos része az itt eltöltött idő, és vannak olyanok, akik nem járnak be naponta, de részt vesznek a különböző programokon.

A Caritas tanácsadó irodája munkájának csak egy részét képezi a nappali foglalkoztató központ mûködtetése. Hozzájuk tartozik a gyergyószentmiklósi Esély program, amelynek keretében halmozottan sérültek számára tartanak korai fejlesztést és gyógytornát. A Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatósággal közösen mûködtetik az Õrangyal programot, amely az elmúlt három év alatt egyre több településen karolta fel a sérült fiatalokat. Nemcsak a sérültekkel, de hozzátartozóikkal is törõdnek, támogató csoportot hoztak létre számukra. Önkéntesekbõl, többnyire középiskolás fiatalokból áll a kórházi mesecsoport, amely kórházban ápolt kicsiknek szerez örömet mesével, foglalkozásokkal. Az iroda munkájának fontos részét képezi a tanácsadói munka is: a sérülteknek az állam biztosít bizonyos jogokat, ám ahhoz, hogy ezekkel élhessenek, kérni kell. Nos, a jogi útvesztőkben igyekeznek segítséget nyújtani az iroda munkatársai.
Miközben Demeter Zsuzsával és Váta Emesével beszélgetünk, a szomszédos szobából örömkiáltás hallatszik. Beszélgetőtársaim tudják, ez azt jelenti, vendég érkezett. És valóban, Pénzes József jön dr. Szabó Béla főkonzullal. A pap bácsit nagyon szeretik a fiatalok, pedig talán fel sem fogják, mennyit segített, segít rajtuk. A szeretetet viszont érzik. Mint ahogy érzik mindazok törődését, akik akár intézményként (városi tanács, Communitas Alapítvány, Zenit Kft., Open World Kft.), akár magánszemélyként segítik õket.

A nappali foglalkoztató központ munkája nagy eredménye amellett, hogy könnyebbé és kellemessé teszik a sérült fiatalok mindennapjait, talán az is, hogy elkezdték bontani az elõítéletek igen kemény falát. Bár még vannak, akik bezárnák a fogyatékkal élõ fiatalokat, és ennek a véleményüknek hangot is adnak, egyre többen vannak, akik belátják, õk is hozzánk tartoznak, õk is a mi világunk részei. Az egészséges emberek pedig felelõsséggel tartoznak értük.

Takács Éva, Hargita Népe

Ahol hétköznapi dolgokra tanítják a sérült fiatalokat

Nyílt nap a Szent Ágoston Foglalkoztató Központban

Szakértelemmel, precíz munkával készített kézimunkák, szép rajzok várták a bejáratnál hétfőn a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központba betérőket. A nyílt napon bárki bepillantást nyerhetett az itt folyó munkába, a hétköznapok tevékenységébe.

Nincs még egy éve, hogy felavatták Csíkszeredában a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központot. Sérült fiatalok töltik itt napjaik nagy részét kellemes környezetben, szakképzett gyógypedagógusok irányításával. És közben fokozatosan megtanulnak olyan dolgokat, amelyek a hétköznapi élet részei: takarítanak, mosogatnak, rendet raknak, vásárolnak, kertészkednek. A rajzolás és kézimunkázás is kedvenc elfoglaltságaik közé tartozik, és egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokat is végez velük az itt dolgozó két gyógypedagógus, a segédpedagógus, valamint a németországi önkéntes.

Nagy eredménynek könyvelik el, amit azzal a 28 éves autista lánnyal értek el, akit fél éve erővel kellett bevinniük a terembe. Mára már szép rajzokkal és hihetetlen precizitással elkészített kézimunkákkal örvendezteti meg a pedagógusokat és társait. A varrás mellett a gyöngyfűzés és a puzzle kirakása kedvenc elfoglaltsága.

Nagy élményt jelentett a sérült fiataloknak a farsangi bál és az anyák napi köszöntõ mûsor. Vannak közöttük, akik első alkalommal szerepeltek: aki tudott, verset mondott, mások táncoltak. Az ünnepség elõkészítésébõl, majd az elpakolásból is derekasan kivették részüket.

A Szent Ágoston Foglalkoztató Központban még van hely fogyatékkal élõ fiatalok számára. Ha a szülõk a szállítást meg tudják oldani, a környező falvakból is fogadnak sérülteket. Az elmúlt hónapok alatt kialakult kis közösség nyitott, szeretettel fogadják nemcsak a hozzájuk látogatókat, hanem az új társakat is.

Takács Éva – Hargita Népe


Hiánypótló intézmény nyitotta meg kapuit

Fogyatékkal élõk nappali foglalkoztató köz­pontját avatták tegnap délután (2008. július 10-én) Csíkszeredá­ban. A Szent Ágoston-templomban helyet ka­pó intézmény egyedülálló kezdeményezésként jött létre, az iskoláskorukon túllépõ sérültekkel való foglalkozás terén pedig hiánypótlónak bizonyul a megye­székhelyen. Az esemény font­osságát tükrözi, hogy az ünnepségen egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, a Gyulafehérvári Egyházmegyei Caritas vezetõsége és csíksze­redai munka­társai, valamint fogyatékosok és azok szülei is részt vettek.
A plébániatemplomban megtartott szentmisével kezdõdött a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ tegnapi megnyitóünnepsége. Ezt követõen a résztvevõk az épület alagsorában kialakított létesítményhez vonultak, ahol több köszöntõbeszéd is elhangzott. „Ez a központ, és minden olyan kezdeményezés, amely fogyatékkal élõ testvéreink felkarolását szolgálja, egy lépés afelé, hogy a mi közösségeinkben komolyabban vegyük, magunkévá tegyük, testvéreinknek érezzük és testvérekként kezeljük ezeket az embereket” – fejtette ki dr. Márton András.
A Caritas igazgatója egyúttal megköszönte a városi és megyei elöljáróknak, illetve munkatársaiknak, hogy felismerték és felkarolták a kezdeményezést. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint a tegnapi nap legnagyobb tanulsága, hogy az öröm, a boldogság, amelyhez kétségkívül minden embernek joga van, csak közösen cselekedve érhető el. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője úgy értékelte, egy kör zárult be ezzel a központtal. Elmondta, több évvel ezelőtt óvodára, majd iskolára volt szükségük a fogyatékkal élőknek, a Caritasnak mindkettőt sikerült létrehoznia. „Innen már magától értetõdõ volt a gondolat, hogy az iskolából kinőtt fiataloknak is biztosítani kell a továbblépést. Nem tehetjük azt meg, hogy miután több éven keresztül közösséget biztosítottunk számukra, hirtelen elvágjuk a fonalat” – tette hozzá az igazgató, hangsúlyozva, hogy az intézmény létszükséglet volt Csíkszeredában. Péterfi Attila, a Caritas csíkszeredai kirendeltségvezetõje bevallotta, izgalommal tekintett a tegnapi esemény elé, amely révén tulajdonképpen a szülõk igényeire válaszoltak. „Minden egyes intézmény felavatása olyan számomra, mint egy keresztelő. Keresztelőkor általában gyertyát szoktunk gyújtani, éppen ezért arra gondoltunk, hogy már induláskor nevezzük meg ennek az intézménynek a keresztszüleit, és õk a partnereink, akik itt vannak” – említette Péterfi, aki szimbolikus ajándékként egy-egy gyertyát adott át a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a Szent  Ágoston-plébánia képviselőinek.
Az ünnepség szalagvágással, majd a létesítmény megáldásával végződött, ezt követően az érdeklõdõk meglátogathatták a központot.

Rédai Botond, Csíki Hírlap

avato3
Ünnepi szentmise a nagytemplomban

avato2
Az Árvácska Együttes hangja csendült fel a szentmisén

avato9
A központ alagsori bejárata

""
Köszöntők, beszédek

avato5
A foglalkoztató központ megáldása

avato6
Az érdeklők megtekinthették a fiataloknak berendezett helyiségeket

Fotó: Csíki Zsolt

Nappali foglalkoztató központ fogyatékkal élőknek

(2008. július 10. )